Categorieën
Sporten

Sporten voor een droomlijf, of voor je plezier?

Als er over iets veel geschreven en gepraat wordt dan is het wel sport en voeding. Geen brood meer eten, zoveel mogelijk rauw voedsel eten, detoxen met juices, eiwitshakes, HIIT, crossfit. De trends volgen elkaar snel op en iedereen heeft er wel een mening over. Eetpatronen en sportregimes mogen onderling dan misschien verschillen, maar het ultieme doel van al die fitgirls en krachtpatsers is hetzelfde: een slank, gespierd lichaam. Maar is dat dan het enige wat telt? Het enige doel?

large

Ontzettend vermoeiend vind ik het. Al die artikelen waarin wordt verteld dat cardio niet goed voor je is en dat je beter over kunt schakelen naar krachttraining of HIIT-trainingen. Dan is namelijk dé manier om snel gewicht kwijt te raken. Waar de schrijvers van die artikelen geen rekening mee houden is dat er ook mensen zijn die cardio doen voor hun plezier. Ooit begon ik met hardlopen om wat gewicht kwijt te raken, maar ondertussen is het zoveel meer geworden. Tijdens het gemiddelde rondje hardlopen voel ik me intens gelukkig. Het standaardbeeld van cardio is zwoegen op een crosstrainer en je kapot vervelen, maar zo hoeft het helemaal niet te zijn. Ik heb juist een hekel aan HIIT-trainingen en circuits. Je bereikt er een mooi resultaat mee, maar ik haat burpees en al die andere rotoefeningen. Daarom ga ik mezelf ook niet dwingen om zoiets te doen. Daar krijg ik alleen maar heel veel tegenzin van om te gaan sporten.

Ik houd het dus lekker bij hardlopen, al mag je daar misschien niet binnen 20 weken een Victoria’s Secret modellenlijf mee kweken. Buikspieroefeningen doe ik om een betere houding te krijgen tijdens het hardlopen en ook fitnessen doe ik vooral om sterkere spieren te krijgen en blessures te voorkomen. Ik focus me dus niet op de beste oefeningen om af te vallen, maar op wat mij gelukkig maakt. Natuurlijk vind ik het een prima bijkomstigheid als er gespierder en strakker van word, maar het is niet mijn hoofddoel. Zoek een sport die je leuk vindt en ga voor je eigen geluk in plaats van zo slank mogelijk worden. Healthy comes in all shapes and sizes. Daar getuigt de cover van Women’s Running wel van. En is gezond zijn eigenlijk niet hetgeen wat telt? Sporten met plezier, gezond eten (maar mezelf toch vaak genoeg wat lekkers gunnen) en gewoon tevreden zijn met hoe ik eruit zie. Dat is volgens mij hartstikke gezond.

Één reactie op “Sporten voor een droomlijf, of voor je plezier?”

Helemaal mee eens. Daarnaast dergelijke artikelen die pretenderen te weten wat het beste is houden geen rekening met je persoonlijke situatie. Blessures, hoe je lichaam reageert op e.e.a. en wat je heel terecht aangeeft, waar je van geniet. Als je dingen ‘moet’ doen en niet wil doen is de lol er snel vanaf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *