Zuur doen over goede doelen

De kerstdagen zitten er weer op. Ik hoop dat jullie allemaal hele fijne dagen hebben gehad vol met gezelligheid, veel eten, familie en vrienden en mooie cadeaus. Van mij had het allemaal nog wat langer mogen duren. Ik ben helemaal gek op de kerstdagen en december is dan ook mijn favoriete maand van het jaar. Er is echter een minpuntje aan de kerstdagen. Niet het gestress om een kerstdiner te maken of om alle cadeaus op tijd in te slaan. Nee, wat ik altijd erg vervelend vind is het jaarlijkse terugkerende gezeur over goede doelen.

Vooral Serious Request moest het dit jaar ontgelden als ik zo rondkeek op mijn Facebook-timeline. De actie zou een veel te grote entertainmentwaarde hebben en er zou niet genoeg aandacht worden besteed aan waar het echt om draait. Serious Request is inderdaad puur vermaak, de leukste week van het jaar op radiogebied als je het mij vraagt, maar dat is toch helemaal niet erg. Het is ook de bedoeling dat het leuk is om naar te kijken en te luisteren, want anders zou er nooit van z’n leven zoveel geld op worden gehaald. Collectes op straat voor het goede doel hebben bijvoorbeeld geen enkele amusementswaarde en daar loopt iedereen met een grote boog omheen. Daarnaast zorgen de indrukwekkende reportages van Eric Corton er wel voor dat je precies weet waarom er zo hard geld nodig is. Iedere keer krijg ik weer een brok in mijn keel van de verhalen die hij naar boven weet te halen bij mensen die ziek zijn, hun familie hebben verloren of in afschuwelijke omstandigheden leven.

Aan de andere kant heb je mensen die zeuren dat er minder geld naar ontwikkelingslanden zou moeten gaan en dat het geld in plaats daarvan naar arme mensen in Nederland zou moeten gaan. Ik kan me daar altijd flink aan ergeren. Natuurlijk zijn er mensen in Nederland die bijna niks te besteden hebben, maar we hebben tenminste allemaal een dak boven ons hoofd, schoon drinkwater en als je geen geld hebt voor eten kun je naar de voedselbank. Heel iets anders dan de armoede in derde wereldlanden. Prima, als jij vindt dat ons eigen land voor gaat. Doneer je geld gerust aan de voedselbank of andere goede doelen voor het binnenland. Het probleem is echter dat dit soort mensen zo agressief reageert op mensen die wel iets doneren aan bijvoorbeeld Serious Request. Laat iedereen lekker zelf kiezen waar zijn/haar geld naartoe gaat. Als laatste heb je dan nog het argument dat er teveel geld aan de strijkstok zou blijven hangen. Er zijn genoeg voorbeelden te noemen waar dat inderdaad maar al te waar is, maar dat is geen reden om dan maar aan geen enkel goed doel iets te geven. Ik heb zelf alle vertrouwen in Het Rode Kruis, waar ze met Serious Request geld voor inzamelen. Doe goed onderzoek naar wat een organisatie allemaal doet en dan kun je volgens mij prima voor jezelf bepalen welk doel iets goeds doet met jouw gedoneerde geld.

Laten we allemaal eens wat minder zuur doen over goede doelen. We hebben het zo goed allemaal met de kerstdagen. Bergen cadeaus onder de kerstboom en zoveel eten dat de helft weggegooid moet worden. Dan is het helemaal niet verkeerd om wat geld te doneren aan het goede doel of dat nu is voor dieren in nood, slachtoffers van misbruik en geweld in Colombia of daklozen in Nederland. Geef gewoon wat geld aan een doel waar jij achter staat, of geef helemaal niets als je dat niet wilt. Maar laten we alsjeblieft ophouden met zeiken over waar anderen hun geld aan doneren. Live and let live!

Liefs, Linda

 

Eén antwoord op “Zuur doen over goede doelen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *