Yoga (almost) every damn day

Januari is de maand van de challenges en het creëren van nieuwe gewoontes. Ook ik deed daar fanatiek aan mee met de Yogarevolution van de Youtube-yogi Adriene. Het lijkt ondertussen al eeuwen geleden en sindsdien heb ik nog maar heel weinig in rare houdingen gelegen op mijn yogamatje ondanks al mijn goede voornemens, maar dat neemt niet weg dat mijn yogamaand heel goed voelde. Nu alleen nog even een manier vinden om yoga een deel van mijn dagelijkse leven te maken, maar laten we het eerst even hebben over de Yogarevolution.

Adriene

Als iemand yoga toegankelijk maakt dan is het wel Adriene van Yoga with Adriene. Je hoeft maar je sportmatje uit te rollen ergens in huis, een van haar youtube-filmjes aan te zetten en dan is het ontspannen (of juist inspannen) geblazen. Ze legt alle houdingen rustig uit en praat je door de hele routine heen. Als je een beetje thuis bent in de namen van yogahoudingen en ervaring hebt met yoga hoef je vaak zelfs niet eens naar de video te kijken om alles te kunnen volgen. Ondertussen kletst ze er vrolijk op los. Soms deelt ze wijze adviezen, soms maakt ze grapjes waar ze zelfs vervolgens om moet lachen en soms trippelt haar hond Benji voorbij. Vooral dat laatste maakt de crazy dog lady in mijn héél blij.

No yoga robots
Adriene moedigt je aan om vooral plezier te hebben terwijl je jezelf in allerlei bochten wringt (letterlijk!) en vooral te doen wat goed voelt voor jou. ‘Find what feels good’ is haar slogan en ze roept regelmatig ‘no yoga robots’ en dat vind ik een mooie gedachte om in je achterhoofd te houden. Het maakt niet uit hoe ver je kunt stretchen, het maakt niet uit als je voor de tiende keer op je gezicht dondert terwijl je crow pose probeert en het maakt niet uit als je gedachten alle kanten op vliegen. Zolang je maar blijft proberen en naar je lichaam luistert. Het moge duidelijk zijn dat ik ontzettend enthousiast ben over de filmpjes van Adriene en haar jaarlijkse yogachallenge in januari vind ik ook geweldig. Het is me dit jaar bijna gelukt om de hele maand vol te maken met iedere dag yoga, op ongeveer vier dagen na. Op sommige dagen voelde ik me heerlijk rustig en kon ik ultiem ontspannen. Op andere dagen was ik boos op alles en iedereen en wilde ik eigenlijk gewoon op de grond gaan zitten en huilen. Ik weet niet precies waar die tegenzin en frustratie af en toe vandaan komt, maar het zal beslist iets zijn met je ego dat roet in het eten gooit. De enige oplossing daarvoor is gewoon doorgaan met de les en je gevoelens accepteren. Vaak voel ik me na afloop van de les alweer een stuk beter. ‘Just show up’, zou Adriene zeggen.

Een dagelijkse check-in
Al met al voelde ik me kalm en goed in mijn yogamaand. Ik sliep diep, had een stuk minder last van pijntjes tijdens het hardlopen en ik maakte ook nog eens grote stappen vooruit met mijn yogahoudingen. Verder voelt het goed om iedere dag even de tijd te nemen om te checken hoe je je voelt diep vanbinnen. In ons drukke dagelijkse leven vergeten we dat namelijk wel eens. Ik kan het iedereen aanraden om yoga te proberen. In een yogastudio of juist lekker makkelijk thuis, het is allebei prima. Dan moet ik alleen nog even mijn eigen advies opvolgen en het zelf ook weer oppakken. Morgen opent er in ieder geval een Bikram yoga studio hier in Den Bosch en daar ga ik zo snel mogelijk een proeflesje volgen. Yoga (almost) every damn day. Let’s do it!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *