Vrije tijd is onbetaalbaar

Ik heb al heel vaak geschreven en gezegd dat ik meer rust zou gaan nemen. Niet meer als een werveldwind door het leven gaan en niet meer uiteindelijk met een overvol hoofd en uitgeput lichaam op de bank eindigen. Iets zeggen en iets daadwerkelijk doen bleken daarbij steeds weer twee verschillende dingen te zijn in mijn geval. Voor ik het wist stond de volgende volgepropte dag alweer op de planning. Om eindelijk echt eens wat rust te creeëren voor mezelf werk ik daarom sinds begin dit jaar 36 uur in plaats van 40 uur per week. Die paar uurtjes lijken misschien niets te veranderen, maar voor mij maakt het een wereld van verschil.

Ik heb ervoor gekozen om een keer in de twee weken een vrije dag te nemen op vrijdag van mijn extra vrije uurtjes. Eergisteren had ik mijn tweede vrije vrijdag van dit jaar en ik moet zeggen dat het weekend nu eindeloos lijkt te duren. Ik heb zelfs de rust gevonden om op zondagochtend blogjes van anderen te lezen en zelf een stukje te tikken. Normaal gesproken zou ik mezelf op dit moment in moeilijke houdingen friemelen bij een yogales, maar dat heb ik lekker vrijdagochtend al gedaan. Door die extra vrije dag heb ik dus wat meer speling om alle dingen die ik leuk vind om te doen te verdelen over de dagen. Ik ben hartstikke blij met die extra ademruimte en direct toen ik besloot om iets minder te werken voelde ik me enorm opgelucht. Volgens mij is dit kleine beetje extra vrije tijd precies wat ik nodig heb om in balans te blijven.

Misschien ben jij zo iemand die het onzin vindt om parttime te werken als je nog geen kinderen hebt of een andere ‘goede reden’ hebt om minder te werken. Dat begrijp ik goed, want zelf was ik ook zo. Een lieve vriendin van me, die het leven zo nu en dan veel beter lijkt te begrijpen dan ik, vroeg me regelmatig of mijn leven niet te druk was met al dat werken, mijn duizend hobby’s en mijn eeuwige perfectionisme. Dat wuifde ik vervolgens lachend weg met een ‘Daar wen je vanzelf aan’. Er zijn genoeg mensen die veel harder en meer werken dan ik, dus wat stelde die zogenaamde ‘drukte’ van mij nou eigenlijk helemaal voor. Dat dacht ik dan, maar eigenlijk had die vriendin het bij het juiste eind. Het lijkt vaak alsof er een beetje een taboe heerst op vrije tijd voor jezelf nemen, want stel je voor dat het lijkt alsof je niet 24/7 je dromen aan het najagen bent. Ik liet me meer beïnvloeden door dat soort onrealistische denkbeelden dan ik zelf doorhad.

Nu lukt het me gelukkig om me daar niet meer zoveel van aan te trekken. Het gaat er niet om hoeveel uur je werkt. Het gaat erom of dat goed voelt voor jou. Ik genoot niet meer ultiem van leuke dingen, omdat ik in mijn hoofd vaak alweer bezig was met het volgende puntje op mijn to do-list dat afgevinkt moest worden. Minder werken lost dat voor een deel op en verder probeer ik iets vaker nee te zeggen tegen dingen en voor mijn eigen rust te kiezen. Verder merkte ik dat ik soms totaal inspiratieloos op mijn werk zat. Dan lukte het me alleen om mijn standaard riedeltje op papier te krijgen, maar een origineel idee was onvindbaar in die grijze massa van mij. Na een paar vrije dagen of vakantie barst ik juist van de ideeën, dus extra vrije tijd is in dat opzicht ook heel goed voor me.

Ik voel me kortom beter, minder gehaast, energieker én ik heb m’n creativiteit terug. Daarvoor vind ik het geen enkel probleem om een klein beetje salaris in te leveren. Voldoende vrije tijd is wat mij betreft onbetaalbaar. Gun jezelf dat ook en neem meer vrij als je dat graag wilt en kunt. Je bent het waard!

Eén antwoord op “Vrije tijd is onbetaalbaar”

  1. Parttime werken is juist super fijn. Dat je ook tijd genoeg hebt om dingen te doen die je leuk vind, of die moeten en bij een fulltime baan maar naar he weekend verplaatst worden, waardoor je weekend weer bagger is. Ik ben helemaal voor parttime ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *