Teveel to-do lists

To-do lijsten zijn echt zo’n ‘hate it or love it’ ding. De een maakt iedere morgen een lijst met taken voor die dag, de ander gruwelt ervan. Ik hoor bij de eerste groep. Ik schrijf het liefste alles op wat er in mijn hoofd opkomt. Hoe minder afspraken en andere dingen ik moet onthouden, hoe meer ruimte er in mijn hersenen is voor andere dingen. Op zondagavond plan ik meestal de komende week en dan maak ik lijstjes wat ik moet doen per dag. Ik hou van die orde en structuur, maar ik moet oppassen dat to do-lists mijn leven niet gaan beheersen.

large

Het nadeel van to-do lists
Op Zen Habits las ik laatst een artikel (dat ik nu natuurlijk niet meer terug kan vinden, grr) dat erover ging dat wij mensen constant teleurgesteld zijn in onszelf. We hebben de neiging om ons eigen kunnen te overschatten. Grote kans dat je to do-list dan ook veel te volgepropt staat. Je denkt dat je dat wel kunt halen in een dag, maar eigenlijk is het zo’n grote hoeveelheid dat het gewoon niet te doen is. Aan het einde van de dag ben je dan teleurgesteld in jezelf, omdat je niet alles hebt gedaan wat je jezelf had opgedragen die dag. Je hebt weer teveel op Instagram gekeken, toegegeven aan je serieverslaving (ik ben pas begonnen met Suits kijken op Netflix en de struggle is real, hoor) of gewoon ouderwets teveel uit het raam gestaard. Je geeft jezelf de schuld van alles, maar eigenlijk was je lijstje gewoon veel te lang om af te krijgen.

Ik merkte dit bij mezelf heel goed. Om mijn ellelange to do-lists af te krijgen moet ik ’s morgens meteen uit bed springen en aan het werk gaan. Tijd voor wat rustiger aan doen is er niet. Dat hou je even vol, maar uiteindelijk heb je ook wat rustigere dagen nodig. Ik snap dat je even keihard moet werken als je deadline van je scriptie eraan komt of als je een extreem drukke week op je werk hebt, maar doe het daarna even wat rustiger aan. Gun jezelf een pauze, maak je lijstje wat minder lang. Zo voorkom je dat je iedere dag negatief eindigt, omdat je niet al je taken af hebt gekregen. Accepteer gewoon dat het soms een dag wat minder gaat. Zo zitten mensen nu eenmaal in elkaar.

Leven zonder lijstjes
Ben je net als ik een fanatieke lijstjesmaker? Probeer op sommige dagen dan eens te werken zonder to-do list om jezelf wat rust te gunnen. Zoek een dag uit waarop je maar weinig taken hebt en doe waar je zin in hebt. Niet beginnen met het beantwoorden van je mails omdat het als eerste puntje op je lijstje staat, maar omdat je er zin in hebt om dat te doen. Voor mij werkt het heel goed om zo af en toe mijn to-do list de prullenbak in te gooien. Pas dan krijg ik bijvoorbeeld zin om te bloggen. Als ik moet bloggen volgens een schema schrijf ik iedere blogpost met tegenzin en dat is niet de bedoeling. Voorkom dat het leven een oneindige reeks van dingen wordt die je moet doen. Soms moet je gewoon doen wat jij wilt.

Blijf eens schandelijk lang in bed liggen in het weekend of op een vrije dag, houd een filmmarathon op een regenachtige dag, maak een uitgebreid recept waar je nooit tijd voor hebt, lees een tijdschrift of boek van voor tot achter zonder onderbrekingen, maak een wandeling in het bos, neem een warm bad, ga ergens uitgebreid lunchen. Het leven is veel leuker als je niet altijd dingen MOET doen.

3 reacties

  1. Ik zorg er altijd voor dat ik verplichte of minder leuke dingen afwissel met leuke dingen, dan voelt het ook niet alsof je de hele dag bezig bent met je to do list af te werken. Ik vind het trouwens helemaal niet erg als ik mijn to do lijstje niet afkrijg… morgen weer een dag! 🙂

    • Linda Milder

      Afwisselen met leuke dingen is slim inderdaad. Ik maak mezelf altijd gek dat ik alles af moet krijgen binnen een dag, maar je hebt helemaal gelijk.. het kan ook morgen. Dat is de goede instelling!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *