Sziget: het ultieme zomerfestival

Het is alweer 2 weken geleden dat ik me in Boedapest bevond om te genieten van het Sziget festival. Ik vertelde jullie al eerder hoe wij de 2 dagen voor Sziget doorbrachten in Boedapest en dat waren 2 leuke dagen, maar we waren natuurlijk in Boedapest voor Sziget.

Op maandagmorgen was het eindelijk zover. We genoten nog een keertje van een warme douche in ons hostel en gingen toen op pad met onze backpacks en uitgooi- tentje. We hadden besloten dat het, het makkelijkste was om de boot naar Sziget te nemen, maar we kwamen erachter dat de boot pas vaarde vanaf 2 uur ’s middags.. lekker dan! Het was pas 10 uur ’s morgens, dus wachten op de boot was geen optie. Het werd dus weer slepen met al onze spullen en lopen tot we erbij neervielen en dan zouden we ergens aan de overkant van de brug richting Margrit eiland een trein/metro- iets kunnen nemen richting Sziget. Er stond helemaal niets aangegeven met bordjes en wij hadden dus geen idee waar we heen moesten. Een beetje verloren stonden we midden op de stoep toen er een man op ons af kwam gelopen die ons in perfect Duits uitlegde waar we heen moesten. Ik ben die aardige meneer eeuwig dankbaar en hij heeft tevens ons vertrouwen in Hongaren weer hersteld, want tot dan toe had nog geen enkele Hongaar ons ook maar ergens mee kunnen helpen.We gingen een trapje naar beneden naar het ondergrondse station. Ondergronds, ja.. daarom vonden we het dus niet! We stapten in een tram, of hoe ze het in Boedapest dan ook noemen, en werden voor de hoofdingang van het Sziget terrein afgezet.
Sziget staat bekend om het feit dat je, je tentje over het gehele terrein neer mag pleuren, zolang het maar niet te dicht bij podia etc. staat in verband met veiligheid. Wij hadden echter iets meer betaald voor een speciale camping, met eigen douches om te voorkomen dat we 4 uur in de rij moesten staan om even te douchen. Het was alleen even een probleempje om de camping te vinden. Alle medewerkers spraken elkaar lekker tegen en wij liepen van hot naar her. Nadat we zo ongeveer het hele terrein over waren gelopen vonden we dan eindelijk onze camping. Jammer genoeg waren alle plekjes in de schaduw al bezet, dus wij moesten het maar doen met een plekje vol in de zon. Lang uitslapen was er dus niet bij voor ons, want dan fikte je zo ongeveer je tent uit. De camping werd trouwens minstens voor de helft bevolkt met Italianen, die graag midden in de nacht naar elkaar schreeuwden. Waar Nederlanders voornamelijk ‘Hoeruuuh’ of ‘Alle Duitsers zijn Homo’ schreeuwen als ze veel gedronken hebben, schreeuwden al deze Italianen iets wat verdacht veel klonk als ‘Bertolliiiiiii’. Als iemand me kan vertellen wat ze waarschijnlijk echt riepen, let me know!

Het was overdag érg warm en daarom zijn wij ook een paar keer gaan zwemmen. De bands spelen toch pas vanaf 3/4 uur, dus dat is prima te doen. Vanaf ongeveer 6 uur begint het overigens enorm af te koelen op het festivalterrein en ik heb serieus iedere avond/nacht een vest nodig gehad, maar dat is eigenlijk wel lekker als het overdag zo gloeiend heet is. Het eten en drinken is lekker goedkoop, zeker als je het vergelijkt met Nederlandse festivals, en het publiek is super enthousiast bij elk optreden. Sziget is kortom een heel erg leuk festival. We hebben flink wat optreden gezien en ik zal er even een opsomming van maken:

the Maccabees, Ben l’oncle Soul, Flogging Molly, la Roux, British Sea Power, Gogol Bordello, the National, Prince, Interpol, Dizzee Rascal, Kaiser Chiefs, Gesztivál (ha-ha), the Prodigy, White Lies, Afrocubism, Goran Bregovic Wedding and Funeral band, Dewolff, Marina and the Diamonds (Zij is zo leuk!), De Jeugd van Tegenwoordig (Gruwelijk slecht waren ze, als je het mij vraagt), Hurts, Goose, Peter, Bjorn & John.

Als deze namen je iets zeggen, zul je waarschijnlijk wel begrijpen dat we het muzikaal gezien erg leuk hebben gehad en voor de rest hebben we het ook gewoon heel erg gezellig en leuk gehad. Oh, en nog een pluspuntje: we zijn nog bruin geworden ook! Twijfel jij dus nog over Sziget? Gewoon een keertje doen, want het is een geweldige ervaring.

Mijn foto’s volgen nog, want ik heb ze nog steeds niet laten ontwikkelen. Ja, ik schaam me diep!

Liefs, Linda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *