Summer reading

Zomer staat bij mij gelijk aan heel veel boeken lezen. In de rest van het jaar kom ik er vaak nauwelijks aan toe, of ik maak gewoon te weinig tijd om te lezen. Dat is maar net hoe je het bekijkt. In de vakantie is mijn to do-list meestal wat korter dan op schooldagen, dus dan kan ik me het permitteren om op een zonnestoel neer te ploffen en daar de eerste uren niet meer uit op te staan. Wat kan dat toch fijn zijn!

bron

Ik heb een paar boeken voor mijn plezier gelezen deze zomer en ik begon ook alvast met lezen voor mijn minor creatief schrijven. Vorige week maandag was mijn eerste lesdag en er stond meteen een gastcollege op het programma over een boek. Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je dat boek ook daadwerkelijk gelezen hebt. Voor de komende week staan er ook een paar boeken op het programma, dus ik ben er maar druk mee. Maar waar het allemaal om gaat.. welke boeken heb ik allemaal gelezen deze zomer?

Inferno – Dan Brown
De achterflap: Robert Langdon, hoogleraar kunstgeschiedenis en symboliek, wordt op een nacht wakker in een ziekenhuis in Florence zonder te weten hoe hij daar is beland. Geholpen door een stoïcijnse jonge vrouw, Sienna Brooks, vlucht Langdon en raakt hij verzeild in een duizelingwekkend avontuur. Langdon ontdekt dat hij in het bezit is van een reeks verontrustende codes, gecreëerd door een briljante wetenschapper; een genie dat geobsedeerd is door het einde van de wereld en het duistere meesterwerk Inferno van Dante Alighieri. De strijd tegen deze mysterieuze vijand voert hen langs tijdloze locaties als het Palazzo Vecchio, de Boboli-tuinen en de Duomo, en Langdon en Brooks stuiten op een netwerk van verborgen doorgangen en eeuwenoude geheimen.

 
Mijn mening: Het boek is precies wat je verwacht van een Dan Brown boek. Interessante feitjes, uitgebreide beschrijvingen van gebouwen en architectuur en vooral heel veel spanning. Niets nieuws dus, maar dat hoeft ook niet altijd. In het begin snap je niets van wat er nu aan de hand is (en Robert Langdon zelf ook niet), maar stukje bij beetje kom je meer te weten. Soms denk je te weten hoe het allemaal zit en uiteindelijk is het allemaal toch weer heel anders dan je had verwacht. Kortom, een heerlijke spannend boek dat je in één ruk uitleest. Een echte aanrader voor Dan Brown-liefhebbers.


Bramenwijn – Joanne Harris
De achterflap: Jay Mackintosh koopt in een opwelling een vervallen château in het Franse dorp Lansquenet. Zijn carrière als schrijver zit in het slop, en hij vertrekt met zijn typemachine en een paar flessen vruchtenwijn uit Londen. Het zijn de ongewone eigenschappen van deze wijn die hem helpen een plekje te veroveren in Lansquenet en in het hart van de geheimzinnige Marise.

Mijn mening: Wat een heerlijk zomerboek is dit. Geen verhaal waar je veel bij na moet denken, maar dat willen we toch ook helemaal niet op een warme zomerdag. Je kunt je helemaal voorstellen dat je zelf in Lasquenet rondloopt, doordat Harris alles zo mooi beschrijft. Mocht je ‘Chocolat’, een ouder boek van Harris, gelezen hebben dan zul je enkele inwoners van Lansquenet herkennen. Dat vond ik zelf erg leuk gedaan. In het boek komt een vleugje magie voor. Daar moet je van houden, maar ik vind het leuk verwerkt in het verhaal.

The fault in our stars – John Green
De achterflap: Hazel werd drie jaar geleden opgegeven, maar een nieuw medicijn rekt haar leven voor nog onbekende tijd. Genoeg om een studie op te pakken en vooral niet als zieke behandeld te worden. Augustus, Gus, heeft kanker overleefd – ten koste van een been. Vanaf het moment dat Hazel en Gus elkaar ontmoeten, lijkt er geen ontsnappen aan de zinderende wederzijdse aantrekkingskracht. Maar Hazel wil niet iemands tijdbom zijn.

Mijn mening: Je verwacht een zielig verhaal over een meisje met kanker. Dat is het ook wel, maar daarnaast gaat het boek over zoveel meer. De hoofdpersonen, Hazel en Augustus, hebben beiden veel humor en dat maakt het boek meer dan een zielig verhaal. De aantrekkingskracht tussen Hazel en Augustus wordt prachtig beschreven, op een manier dat je je er helemaal in kunt inleven. Diep in je hart wil je dat de twee hun hele leven samen kunnen blijven leven, maar dat gaat natuurlijk niet. Huilen geblazen bij dit boek dus, maar dat is het waard. Iedereen zou dit boek moeten lezen!


En uit de bergen kwam de echo – Khaled Husseini
De achterflap: Voor de driejarige Pari is haar grote broer Abdullah meer een moeder dan een broer. Voor de tienjarige Abdullah is zijn zusje alles. Wat er met hen gebeurt – het zusje wordt noodgedwongen verkocht aan een rijk maar kinderloos echtpaar in Kabul – zet een reeks ingrijpende gebeurtenissen over tientallen jaren in gang, die een indringend beeld geven van de morele complexiteit van het leven. Hosseini beschrijft meerdere generaties in deze roman, ouders en kinderen en kleinkinderen, broers en zussen, en hij onderzoekt de vele manieren waarop familieleden elkaar liefhebben, verwonden en verraden – én hoe ze zich voor elkaar opofferen.

Mijn mening: Een prachtig boek maar wel heel triest, net zoals de vorige twee boeken van Husseini. Het verhaal wordt vanuit het oogpunt van allerlei personages verteld. Ik merkte dat ik in het begin al gauw een conclusie trok over een personages. Later las ik dan het verhaal van dat personage en dan snapte ik opeens wel waarom diegene het een of ander gedaan had. Zo zie je dus dat er altijd meer achter mensen schuilgaat dan je in eerste instantie denkt. Dat vind ik een mooie boodschap. Wel werken de vele personages die in het boek voorkomen soms verwarrend. Vooral omdat je steeds een paar bladzijden moet lezen voordat je weet over wie het nu weer gaat. Een mooi boek dus, maar je moet wel goed op blijven letten.

Voor mijn studie las ik nog ‘Het been in de IJssel’ van Joris van Casteren en ‘In koelen bloede’ van Truman Capote. Ik lees eigenlijk nooit non-fictie, maar deze boeken heb ik met plezier gelezen. Ik vind het vooral knap dat journalisten een verhaal, bijvoorbeeld een moordzaak zoals in het boek van Capote, helemaal weten te reconstrueren door middel van gesprekken. Probeer dus vooral eens een non-fictie boek te lezen, juist als je dat normaal nooit doet. Misschien vindt je het wel hartstikke leuk om te lezen.

Lezen jullie ook zoveel in de zomer? En hebben jullie nog aanraders?

Liefs, Linda

4 reacties

  1. T

    Ik krijg al tranen als ik over The Fault In Our Stars lees. Janken.

    Ik heb eindelijk een boek van Hemingway gelezen! Ik dacht altijd dat het te moeilijk zou zijn, maar hij schrijft eigenlijk heel simpel en fijn. En ben nu met Remainder van Tom McCarthy bezig, ook een aanrader

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *