Nieuwe hardloopplannen

De eerste maanden van het jaar zijn voor mij de maanden waarin ik meestal wat minder zin heb om hard te lopen. Ik heb genoeg van de kou en van de donkere avonden en ik ben vaak verkouden en een beetje grieperig in deze maanden. Dat zorgt ervoor dat mijn hardloopmotivatie ver te zoeken is. Ik heb gewoon wat lentezon nodig en dan sta ik als vanzelf weer te trappelen om naar buiten te gaan op mijn hardloopschoenen. Nog even doorbikkelen dus totdat het mooier weer wordt. Om mezelf wat meer te motiveren heb ik een nieuw hardloopplan gemaakt.

hardlopen

Ziek, zwak en misselijk
In februari heb ik voor mijn doen echt bijster weinig kilometers gemaakt. Dat heeft niet zozeer met een gebrek aan motivatie te geven, want het lukt me meestal wel om mezelf een schop onder mijn kont te geven en toch te sporten. Nee, deze maand was mijn lijf het probleem. Met griep kun je namelijk niet hardlopen en met een ontsteking in je kies ook niet. Verder had ik nog een verkoudheid. Daar heb ik ook gewoon mee gelopen, maar echt fijn is dat ook niet. Op dit moment ben ik nog aan het herstellen van een kies die ik vorig weekend liet trekken, maar vanaf maandag wil ik weer lekker gaan lopen. Alleen even duimen dat het afgelopen is met al ziek zijn, pff.

Het plan
In de nieuwste Runner’s World las ik hoe je het beste je trainingen in kunt delen per week. Eigenlijk was dat precies wat ik al in mijn hoofd had, maar het is goed om nog eens zwart op wit te zien staan waar je allemaal op moet letten. Ik wil in het najaar graag een halve marathon lopen. Het is nog te vroeg om daar nu al voor te trainen, maar ik wil als voorbereiding toch alvast mijn afstanden een beetje opvoeren en werken aan mijn tempo. Als je zo snel loopt als een slak, valt daar gelukkig veel verbetering te halen 😉 Mijn wekelijkse schema zal er als volgt uitzien:

  • Een tempoloop van zo’n 5 kilometer, waarbij ik het tempo iedere kilometer opvoer
  • Een intervaltraining van zo’n 5 kilometer
  • Een duurloop van 10 tot 13 kilometer
  • Eventueel nog een rustige loopje, danslessen, yoga of waar ik dan ook maar zin in heb
  • Minstens één keer per week krachttraining in de sportschool
  • 3 keer per week buikspieroefeningen doen

Ik heb echt weer zin om gestructureerd te gaan hardlopen. Als ik geen plan heb sla ik training na training over als ik niet oppas, terwijl ik me daar echt niet fijner van ga voelen. Ik heb misschien vaak geen zin om naar buiten te gaan, maar tijdens mijn trainingen voel ik me wel altijd goed. Het is bovendien gewoon heerlijk om na een run lekker warm te douchen en voldaan mijn bed in te duiken met een boek. Het komt wel goed met die trainingen van mij. Nog maar eventjes wachten op de lente!

Eén reactie

  1. ik wil ook de halve marathon lopen! ik heb er vaak hele goede gedachten over maar ook vaak genoeg als ik aan t lopen ben dat ik denk: waar begin ik aan, deze eerste kilometer alleen al is r-u-k. nu is het meestal zo dat ik die eerste kilometer gewoon op gang moet komen… maar toch. ik vind t superknap als je dit schema volhoudt! 🙂 zet ‘m op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *