Met plezier naar de sportschool: 3 tips

Ik hoef meestal niet ver te zoeken naar motivatie om ta gaan hardlopen. Hardlopen is nu eenmaal een van mijn lievelingssporten en ik trek bijna nooit met tegenzin mijn hardloopschoenen aan. Op dat gebied kan ik dus weinig motivatietips geven, maar nu ik door een blessure ben aangewezen op andere sporten is het een heel ander verhaal.

picjumbo.com_HNCK4578

Ik volg wekelijks twee danslessen met plezier, maar daar houdt mijn plezier in de sportschool ook wel op. Fitness is gewoon ontzettend saai als je het een paar keer per week doet. Ten minste, ik vind van wel. Toch sleep ik mezelf meerdere keren per week naar de sportschool. Ik wil graag een beetje in vorm blijven en mijn spieren versterken ookal heb ik een blessure, zodat ik snel weer verder kan met hardlopen. Ik moet er dus toch vaak aan geloven en de buitenlucht verruilen voor de kille sportschool vol macho’s die kreunen alsof ze levend gevild worden. Ik heb een aantal trucjes om het een beetje leuker te maken:

1. Ga op zoek naar groepslessen die wél leuk zijn
Ik noemde al de danslessen die ik volg. Misschien niet wat je in gedachten hebt als je denkt aan keihard sporten, maar een goede dansles laat je hart toch wel wat sneller kloppen. Voor je het weet heb je er een cardiotraining opzitten, zonder dat je ook maar één voet op de crosstrainer hoefde te zetten. Maar er is meer. Denk bijvoorbeeld aan groepslessen met gewichten waarbij je squats, lunges en andere fitnessoefeningen doet. Je bent wel degelijk bezig met een flinke krachttraining, maar door de keiharde beats en de grapjes van de instructeur is het toch leuker dan sporten in je eentje. Spit dus eens door het sportrooster van je sportschool. Probeer zoveel mogelijk verschillende lessen en kies uiteindelijk de lessen die je leuk vindt: spinning, zumba, tennis, yoga. Er is zoveel keuze.

2. Zoek een sportbuddie
Met iemand anders samen sporten kan een sportschoolbezoekje al een stuk aangenamer maken. Je hebt iemand om mee te kletsen tijdens saaie oefeningen en je kunt elkaar uitdagen om meer oefeningen te doen of zwaardere gewichten te tillen. Heb je weinig tijd om met vriendinnen af te spreken? Tref elkaar dan in de sportschool en klets gezellig bij tijdens een cardiosessie. Twee vliegen in één klap!

3. Luister naar een podcast of een playlist die je meer energie geeft
Ben je aangewezen op jezelf als het op sporten aankomt? Dan kun je het alsnog leuker maken voor jezelf door naar een podcast te luisteren. Ik luister zelf tijdens lange duurlopen graag naar Marathon Talk en tijdens mijn sportschoolbezoeken luister ik graag naar Happier. Ook de podcasts van the Self Help Hipster zijn een aanrader. Als ik naar een podcast luister als ik op de crosstrainer sta vliegt de tijd voorbij, terwijl ik me normaal dan echt kapot verveel. Ook een fijne playlist vol muziek die je energie geeft is natuurlijk altijd goed in de sportschool. Stiekem playbacken voor de spiegel, wat mini-dansmoves ertussendoor en fitnessen wordt opeens een stuk leuker. Spotify heeft sinds kort zelf een ‘running’-functie, waarbij de snelheid van de muziek wordt aangepast aan je loopritme. Ik heb het nog niet geprobeerd en het zit er geloof ik ook nog even niet in met die stomme pijnlijke knie van mij, maar in de toekomst wil dat zeker eens gaan doen.

Toegeven, echt leuk zal fitnessen nooit worden. Sporten is voor veel mensen toch iets dan hen achteraf een goed gevoel geeft. Je voelt je fantastisch omdat je flink gezweet hebt, niet omdat je het sporten zelf nu zo geweldig vindt. Zo is het nu eenmaal, maar je kunt in ieder geval je best doen om het iets aangenamer te maken.

4 reacties

  1. Aaah ik vond fitness juist echt altijd heerlijk en hoefde me er nooit echt naartoe te slepen. Meestal ging ik met mijn vriend of met een vriendin, ik denk dat een sportmaatje wel echt helpt inderdaad. Alleen gaan vond ik meestal dan minder leuk.

  2. Ik denk dat het vooral belangrijk is om een sport te kiezen die je licht en leuk vind! fitnessen zelf vind ik ook niet zo tof. Ging ook nooit alleen maar samen met een vriendinnetje was het wel altijd gezellig! Ik zou dan inderdaad eerder naar bootcamples gaan of een andere les dan alleen aan de gewichten liggen heffen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *