Boeken die ik las in juli

Languit liggen in een comfortabele stoel, een stralende zon aan de hemel, een zomers muziekje op de achtergrond en een mooi boek. Dat is wat mij betreft een perfecte zomerdag. Ik vind het hartstikke leuk om allerlei dingen te ondernemen in de zomervakantie, maar daarnaast hoor je mij ook niet klagen als ik een dagje in de tuin moet doorbrengen. Alle tijd om een boek in één ruk uit te lezen, dat is gewoon luxe. Ik heb veel gewerkt in de boekhandel sinds ik zomervakantie heb, maar de vrije uurtjes heb ik lekker doorgebracht als hiervoor beschreven. Ik werk me langzaam maar zeker door mijn enorme stapel ongelezen boeken heen.

Ik las in juli:

* Wraakengelen – Borislav Cicovacki
Ik lees eigenlijk altijd romans en dan is dit boek een ietwat vreemde eend in de bijt. ‘Wraakengelen’ beschrijft namelijk de geschiedenis van de Balkan, maar niet zoals dat in een geschiedenisboek wordt gedaan. De schrijver laat allerlei belangrijke historische figuren van keizers tot Tito zogenaamd voor het tribunaal verschijnen en daar kunnen ze hun verhaal doen. Het is een historisch verhaal over waarom er zoveel conflicten zijn in voormalig Joegoslavië, doorspekt met de fantasie van de schrijver. Ik vond het een moeilijk boek om doorheen te komen, vooral omdat alles wordt beschreven alsof het een rechtszaak is. Toch vond ik het uiteindelijk een interessant boek. Mijn vriend en zijn familie komen oorspronkelijk uit Kroatië en Bosnië en ik vond het erg boeiend om meer te weten te komen over ‘hun geschiedenis’. Zij zijn ontzettend positief over Tito, maar door dit boek kwam ik weer te weten over de schaduwkant van zijn bewind vol onderdrukking. Bovendien begrijp ik nu beter hoe het kan dat het volk in de Balkan zo verdeeld is. Al met al vond ik het dus een boeiend boek, maar geen aanrader. Het is ontzettend moeilijk om in het verhaal te komen en je moet echt specifiek geïnteresseerd zijn in dit onderwerp. Anders zul je er niks aan vinden.

* De strijd der koningen – George R.R. Martins
Boek numero twee van de Game of thrones-serie. Wat heeft Martins toch een geweldige wereld gecreëerd met zijn boeken. Een wereld waarin je helemaal weg kunt dromen en die je niet meer loslaat totdat je de laatste pagina van het boek hebt gelezen. Dit boek zit net als boek één vol gevechten en verraad. Ik heb het idee dat het verhaal alleen maar beter en spannender wordt en ik kan dan ook niet wachten om verder te gaan in het volgende boek. Boek één en twee zijn voornamelijk veel opbouw naar het derde boek heb ik me laten vertellen, dus ik heb hoge verwachtingen. Over de boeken van Martins kan ik heel kort zijn. Lezen, zo snel mogelijk en dan meteen de serie erachteraan kijken. Heerlijk als je ervan houdt om je helemaal onder te dompelen in een andere wereld.

* The perks of being a wallflower – Stephen Chbosky
Dit is dus zo’n boek dat ik aan een stuk door heb gelezen. Ik begon er op een zonnige middag aan het zwembad in en ’s avonds las ik de laatste bladzijde. Het verhaal gaat over de eerstejaars middelbare scholier Charlie, die geen vrienden heeft omdat hij verlegen en vreemd is. Hij gaat in zijn eentje naar het football team kijken en raakt daar aan de praat met de laatstejaars Sam en Patrick. Al snel raakt hij bevriend met een groepje laatstejaars. Dit lijkt een beetje cliché te worden, maar dat is het helemaal niet omdat Charlie zo’n vreemde jongen is die van het minste of geringste in paniek raakt. Hij is geestelijk niet helemaal in orde en ik maakte me als lezer steeds zorgen om hem. Je wilt dat het goed met hem gaat. Het verhaal is dus meer dan een high school verhaaltje. Aan het einde van het boek kom je, heel verrassend en onverwachts, te weten waarom Charlie is zoals hij is. Ik vond het een meeslepend verhaal en ik vond het jammer toen ik de laatste bladzijde omsloeg. Een aanrader voor iedereen, maar al helemaal als je van young adult houdt.

* Papertowns – John Green
Als je het over young adult hebt, kom je al snel uit bij John Green. Eerder las ik al the fault in our stars en looking for Alaska en dat beviel me erg goed. Tijd voor een nieuw boek van John Green dus. Het verhaal gaat over Quentin die, hoe kan het ook anders, hopeloos verliefd is op een meisje genaamd Margo. Het meisje verdwijnt plotseling en ze laat hints achter voor Quentin. Er volgt een zoektocht die soms de goede kant op lijkt te gaan en dan weer hopeloos de mist in lijkt te gaan. Ik verklap lekker niet hoe het verhaal uiteindelijk afloopt. Daar moet je het boek maar zelf voor gaan lezen. Mijn persoonlijke favoriet van John Green blijft nog altijd looking for Alaska, maar dit boek was ook erg mooi en meeslepend. Vooral fijn als luchtig verhaal tussen het lezen van ingewikkelde, dikke boeken in. Ten minste.. als je het mij vraagt.

Ik heb nog een hele hoop vakantiedagen te gaan, dus ik blijf voorlopig lekker lezen. Verwacht dus nog wat reviews tegen het einde van augustus 🙂

Liefs, Linda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *