Het komt wel goed, schatje

Wat kan het leven je het soms toch moeilijk maken. Heb je net een beetje het gevoel dat je alles op een rijtje hebt en dat je eindelijks eens achterover kunt leunen en dan komt de volgende tegenslag alweer om de hoek kijken. Het komt nu eenmaal maar weinig voor dat alles tegelijk goed gaat in je leven. Ik ben over het algemeen heel gelukkig met mijn leven, maar ik heb ook wel eens van die periodes dat ik liever gewoon terug in bed kruip. Gewoon een beetje vertrouwen hebben in alles is dan het beste wat je kunt doen.

everything will be okayAfstudeerstress, de ellende die komt kijken bij het zoeken naar een baan, onze eeuwige lege bankrekeningen, het zijn allemaal populaire onderwerpen om eindeloos te bespreken in mijn vriendengroep. Stuk voor stuk kunnen deze dingen voor flink wat stress zorgen en als je dan eenmaal afgestudeerd bent en aan het werk bent is het nog niet afgelopen. Stel je namelijk voor dat je contract niet verlengd wordt. En dat je dan de huur van je fijne appartement niet kunt betalen. Laat staan lekkere etentjes en andere leuke dingen. Mijn baan is op dit moment redelijk zeker, maar bij mijn vriend is het nog even afwachten hoe het verder gaat volgend jaar. Jarenlang zou dit genoeg zijn geweest om me in een piekerend hoopje ellende te veranderen, maar ik merk dat ik steeds meer vertrouwen in het leven krijg naarmate ik ouder word.

Zolang ik me kan herinneren ben ik al perfectionistisch. Op het obsessieve af, misschien wel. Tijdens mijn jaren op de middelbare school besteedde ik ontzettend veel tijd aan studeren. Dat resulteerde in prachtige cijferlijsten, maar wat heb je daar eigenlijk aan? Ik maakte me ondertussen wel veel te veel zorgen over allerlei irrelevante dingen. Alsof het echt zo erg is om eens een onvoldoende te halen voor een vak. Ik heb een hele fijne tijd gehad op de middelbare school, maar ik had echt wel wat minder perfectionistisch kunnen zijn. Dan had ik veel meer tijd gehad om leuke dingen te doen. Dat vind ik nog altijd een beetje jammer. Sindsdien heb ik gelukkig grote stappen gemaakt. Ook tijdens mijn opleiding journalistiek maakte ik me regelmatig zorgen om de stomste dingen, maar toch leerde ik gaandeweg dat alles altijd goedkomt. Je zorgen maken over dingen die misschien wel of niet gebeuren is simpelweg tijdverspilling.

Noem het de Law of Attraction en het universum dat voor je werkt, noem het het lot, noem het simpelweg vertrouwen hebben, er is altijd wel een oplossing. Alles waar ik nachtenlang over gepiekerd heb is uiteindelijk op z’n pootjes terecht gekomen. Ik heb mijn VWO-diploma gehaald en daarna mijn Bachelor of Arts met mooie cijfers, ik heb een baan gevonden, ik heb samen met mijn vriend een appartement gevonden in het prachtige Den Bosch, we kunnen tot dusver alle rekeningen betalen en leuke dingen doen en we hebben het nog altijd hartstikke gezellig met z’n tweeën. Het enige wat je hoeft te doen is proberen zo positief mogelijk te blijven, alle kansen aangrijpen die op je pad komen en verder regelt alles zichzelf wel.

Natuurlijk zijn er altijd periodes dat het echt niet meezit. Naasten die ziek worden of zelfs uit je leven weg worden genomen en dat soort echte ellende, daar kun je nu eenmaal niet luchtig en blij mee omgaan. Door zo’n periode moet je gewoon echt heen hoe vervelend het ook is, maar voor alle andere dingen geldt het volgende: Het komt wel goed, schatje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *