Hardloopupdate: trainen voor een halve marathon

Ik ben, net als vorig jaar rond deze tijd, hard aan het trainen voor de halve marathon van Eindhoven. Vorig jaar raakte ik ongeveer een maandje voor de wedstrijd geblesseerd en daardoor heb ik uiteindelijk niet mee kunnen doen. Ontzettend zonde, want het trainen ging hartstikke goed en ik had er echt veel zin in. Nu is het tijd voor de herkansing. Nog 7 weken te gaan en dan is het zover!

runningMotivatieproblemen
Ik koos dit jaar voor een iets minder intens schema dan vorig jaar. Ik krijg snel last van allerlei klachten in mijn benen, dus voldoende rust is heel belangrijk voor mij. Gelukkig heb ik tot nu toe nog helemaal geen last gehad van mijn benen. Zeven weken lang heb ik me netjes aan mijn schema gehouden en zo min mogelijk trainingen overgeslagen, maar deze week had ik er opeens helemaal genoeg van. Volgens mijn schema moet ik twee korte loopjes doen per week, een langere tempoloop en een lange duurloop. Daar hield ik me steeds netjes aan, maar de tempoloop doordeweeks wordt steeds langer. Afgelopen donderdagavond stond er een loop van 12 kilometer op het programma, maar ik kon er gewoon geen energie voor opbrengen. Mijn motivatie was nergens te bekennen. Rondjes boven de 10 kilometer zijn mentaal best wel zwaar voor mij en na een drukke werkdag kan ik dat soms echt niet opbrengen. Laat staan de 16 kilometer die in mijn schema stond voor over een paar weken. Vandaar dat ik besloot op mijn schema in de prullenbak te mieteren. Tijd om mijn eigen plan te trekken!

Genieten van het lopen
Mijn nieuwe plan is erop gericht om vooral met plezier mijn hardloopschoenen aan te trekken. Ik moet van niemand de halve marathon lopen. Ik doe het alleen maar voor mezelf en dan moet de weg ernaartoe ook plezierig zijn. Ik wil het dus vooral iets rustiger aandoen doordeweeks. Ik had voor mezelf het volgende plan bedacht:

  • 1 kort loopje per week tussen de 3 en 5 km.
  • 1 tempoloop tussen de 8 en 10 km.
  • 1 duurloop van meer dan 10 km. Dit wil ik graag opbouwen van de 13 km die ik nu ren naar de 20 km. Als ik iedere week 1 tot 2 kilometer erbovenop gooi dan red ik dat prima.

Als ik op de overige dagen zin heb om nog een kort loopje te doen kan dat natuurlijk ook gewoon erbij. Verder wil ik echt weer wat yoga gaan doen, want mijn spieren zijn zo ontzettend stijf nu ik geen danslessen meer volg. Verder ga ik de komende tijd iedere week naar de fysio om mijn rugspieren los te laten masseren en sterker te maken. Ik heb namelijk flink last gehad van mijn onderrug in juni en juli. Dat wil ik mijn halve marathon natuurlijk niet laten verpesten. Lekker mijn drie loopjes per week doen, hier en daar wat yoga, genoeg rust pakken, gezond eten en vooral veel plezier maken, dat is mijn plan voor de komende weken. Dan moet het helemaal goed komen met die halve marathon. Ik heb weer heel veel zin om aan de slag te gaan. Gelukkig heeft de motivatie me niet voor eeuwig verlaten 😉

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *