Februari challenge – het resultaat

Aan het begin van de maand nam ik me voor om iedere dag een momentje rust te pakken om te mediteren. Dat ging een tijdje goed, een dag of tien. Daarna ging het helemaal fout met mijn goede voornemen. Na die tien dagen heb ik af en toe nog wel gemediteerd, maar het is me niet gelukt om er echt een vaste routine van te maken. In totaal heb ik denk ik ongeveer vijftien dagen gemediteerd met mijn guided meditations van Deepak Chopra, waar ik in deze post al over schreef. Mijn doel heb ik dus niet behaald. Mediteren is nog geen vast gedeelte van mijn dag geworden.

Wat ging er mis?
* Ik kom er vaak pas laat in de avond aan toe om te mediteren. Iedere doordeweekse dag sta ik vroeg op om naar school te gaan en op zaterdag moet ik vroeg uit de veren voor mijn bijbaantje. ’s Morgens mediteren is dus, op zondagmorgen na, geen optie. Dan zou ik namelijk zo vroeg op moeten staan dat ik direct weer in slaap val. Bovendien ben ik heel erg gehecht aan elk minuutje extra slaap dat ik kan krijgen. Vlak voor het slapen heb ik meestal wel wat tijd over voor meditatie. Dan ga ik braaf in kleermakerszit op mijn bed zitten, guided meditation op en hmmm.. zennnn. In theorie dan, want wat er eigenlijk gebeurt is dat ik binnen vijf minuutjes zit te knikkebollen. Ik val gewoon in slaap tijdens het mediteren. Ultieme ontspanning, dat wel, maar het is natuurlijk niet de bedoeling. Het is namelijk onmogelijk om je hoofd leeg te maken als je op het randje tussen wakker zijn en slapen balanceert. In je hoofd wordt het dan namelijk een stroom van gedachten, onmogelijk om te stoppen.
* Soms lukt het me echt niet om mijn hoofd leeg te maken. Als ik veel stress heb of me zorgen maak over dingen kan ik niet stoppen met daaraan denken. Ik doe heel erg mijn best, maar ik denk dat dit echt moet leren door vaak te mediteren. Voor mij is dit nog erg moeilijk.
* Ik vergeet het mediteren regelmatig. Dan bedenk ik me om twaalf uur ’s avonds pas dat ik eigenlijk nog had moeten mediteren, veel te laat. Het moet eigenlijk echt een routine worden, net als tanden poetsen in de avond.

Ik kan hieruit concluderen dat ik niet vlak voor het slapen gaan moet mediteren, want dan val ik gegarandeerd in slaap. Eigenlijk moet ik dus proberen om eerder in de avond een gaatje vrij te maken, al is het maar tien minuutjes. En volgens mij is leren om je hoofd leeg te maken, zelfs als je veel stress hebt, gewoon een kwestie van heel veel blijven mediteren. Oefening baart kunst, immers. Ik blijf gewoon zo vaak mogelijk mediteren de komende tijd, al is het dan misschien niet iedere dag. Dan ga ik misschien ook merken dat ik rustiger word, want ik heb nog niet echt effecten van het mediteren gemerkt. Ik denk dat ik het daar ook te weinig voor heb gedaan. Ach ja, ik blijf het gewoon proberen te beginnen met vanavond. Een beetje rust in mijn hoofd als voorbereiding op de carnaval lijkt me een goed idee 😉 Het is natuurlijk ook tijd voor een nieuwe challenge voor maart, maar daar hoor je later meer over.

Liefs, Linda

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *