Eindexamens

Een jaar geleden (ongeveer) was het zover voor mij. Na 6 jaar lang bikkelen op het VWO was het tijd om mezelf te bewijzen tijdens de eindexamens. Vorig jaar was het nog niet zo dat gemiddeld een voldoende moet hebben voor al je examens. Toen was het nog zo dat je eindpunt van alle schoolexamens voor de helft meetelde en het examen voor de andere helft. Ik had goede punten voor mijn schoolexamens, dus ik kon eigenlijk nauwelijks nog iets verpesten met de eindexamens. Dat was alweer een geluk voor iemand als ik, die niet zo goed bestand is tegen stress. Voor de eindexamenkandidaten van dit jaar zal het dus een tikkeltje moeilijker zijn om te slagen.

Ik kan me vooral mijn allereerste examen herinneren. Niet omdat het zo moeilijk was, maar gewoon omdat het de eerste keer was dat we een écht eindexamen moesten maken. Ik had als allereerste vak Nederlands en dat ging best goed. Ik heb examens gemaakt in een gymzaal propvol met leerlingen en in een gymzaal die bijna leeg was (er hadden maar heel weinig mensen Aardrijkskunde als vak). Onder het Frans examen hadden we allemaal last van fluitende vogels die schijnbaar een nest hadden gebouwd in de muur van school. Dat kwam mijn punt niet echt ten goede, want dat was het enige examen waar ik een onvoldoende voor haalde. Ik keek het meeste op tegen het examen management & organisatie en ik sprong een gat in de lucht toen ik wiskunde bleek te hebben gehaald. Dat betekende namelijk dat ik nooit meer iets met wiskunde zou hoeven doen in mijn leven, woehoe!

De meeste herinneringen heb ik echter aan de tijd ná de examens. Te horen krijgen dat je geslaagd bent, heel veel examenfeestjes afgaan en plezier hebben met al je ex-klasgenootjes, een hele lange, vrije zomer, je voorbereiden op een nieuwe studie, op zoek naar een kamer. Dat is alvast iets om je op te verheugen als je dagenlang met je neus in de boeken zit. Iedereen heel veel succes met alle examens! Maak je vooral niet te druk, zorg ook voor ontspanning tussen de examens door en neem altijd iets te eten en te drinken mee naar je examens. Niets zo erg dan met een kurkdroge keel of een hongergevoel een examen moeten maken. Goed eten is sowieso belangrijk, zodat je hersenen zo goed mogelijk hun werk kunnen doen. Vergeet dus niet om goed te ontbijten.

Liefs, Linda

5 Antwoorden op “Eindexamens”

 1. elk jaar als er examens zijn moet ik ook denken aan die van mij. die lichte spanning voor het telefoontje, al dat leren voor het examen en natuurlijk een groot feest toen we geslaagd waren.
  leuke herinneringen!

  1. Ja.. het wachten op telefoontjes. Wat een ramp! Ik werd als een van de laatsten gebeld en ik wist diep van binnen wel dat ik geslaagd was, maar je gaat toch twijfelen tijdens het wachten :p

 2. Ik ben dus nu aan de beurt. Ben al een week bezig, en heb er volgende week 3 en de week erop alleen nog Engels. Ik zie dus ook echt enorm op tegen M&O ik ben echt slecht in het vak, ik heb economie voor mijn gevoel ook niet al te best gemaakt. Dus ik MoeT voor geschiedenis, Engels en wiskunde echt even goede cijfers gaan halen.
  Echt een vreselijke regeling ook met die 5,5. Daardoor ben ik zo bang geworden, anders was ik veel minder gestrest het examen in gegaan.
  Maar inderdaad niet te druk maken en lekker ontspannen af en toe =]

  1. Ja, M&O en Economie staan nou niet bepaald bekend om de makkelijke examens. Althans niet als je meer van de alfa-vakken bent. Ik hoop in ieder geval dat het goed is gegaan en dat je over een tijdje je diploma krijgt en kunt genieten van een heerlijk lange zomer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *