Een maand Hot Yoga proberen

In januari bleef ik net als in andere maanden actief door te hardlopen, danslessen te volgen en te fitnessen, maar daarnaast probeerde ik iets nieuws: Hot Yoga. Nog meer sporten? Ehh.. ja. Je verklaart me misschien voor gek, maar de yogaschool bij mij in de buurt had een hele mooie aanbieding vorige maand en die kans kon ik niet laten liggen. Voor mij voelt yoga ook niet als keihard sporten, omdat het eerder goed is voor je spieren dan belastend. Lekker ontspannen, stretchen en vooruit.. ook gewoon keihard werken in een halve sauna. Ik vertel je graag hoe een maandje Hot Yoga mij beviel.

ohm

De eerste keer Hot Yoga
Ergens in december al schreef ik me in voor een proefles Hot Yoga. Een beetje zenuwachtig stapte ik op een koude zondagmorgen de yogastudio binnen. Van tevoren had ik twee glazen water gedronken en twee rijstwafels met pindakaas gegeten. Ik had namelijk op de site van de studio gelezen dat het slim is om water te drinken en niet teveel te eten voor een les. Ik kleedde me om naar een luchtige sportoutfit en stapte de yogazaal binnen. Bam, de warmte voelde als een klap in mijn gezicht. Wat is 40 graden ontzettend warm, zeg.. en we waren nog niet eens begonnen met de les. Nu moet ik er wel even bij zeggen dat ik niet zo heel goed tegen warmte kan. Ik ging rustig op mijn matje zitten en wachtte af tot de les begon.

De yogales zelf was heftig, maar toch voelde het fijn. Vooral in het begin vond ik het erg zwaar, maar ik kon me er al snel bij neerleggen dat het zwaar was en dat het zweet van me af bleef gutsten. Stoppen met vechten, accepteren en door blijven ademen. Dat is het allerbelangrijkste. Laat die zweetdruppels maar gewoon over je lichaam rollen. Tijdens andere yogalessen dwalen mijn gedachtes wel eens af, maar bij Hot Yoga had ik daar veel minder last van. De warmte zorgde ervoor dat ik veel meer gefocust was en dat is heel fijn. We eindigden de les met savasana (plat op je rug liggen) en ik voelde me zo heerlijk ontspannen. Toen ik de koele buitenlucht instapte voelde ik me heerlijk. Tijd voor een lange douche! De rest van de dag bleef ik veel water drinken en ik kreeg gelukkig geen last van hoofdpijn. Krijg je dat wel, dan heb je te weinig water gedronken. ’s Avonds was ik wel een stuk eerder moe dan op normale avonden. Soms krijg je nu eenmaal veel energie van yoga en andere keren word je er moe van. Daar moet je gewoon aan toegeven.

De rest van de maand
In januari probeerde ik zoveel mogelijk lessen Hot Yoga bij verschillende leraressen. Sommige lessen gingen moeiteloos, andere keren had ik het zwaarder. Soms voelde mijn lichaam vermoeid, andere keren voelde ik me topfit. Soms schoten mijn gedachten alle kanten op en vond ik zelfs tijdens de eindpose geen rust, andere keren leek mijn geest helderder dan ooit. Als ik iets heb geleerd afgelopen maand, dan is het dat geen enkele yogales hetzelfde is. Hoe je zo’n les ervaart hangt namelijk af van hoe je je voelt op dat moment. Na een drukke week vind ik het bijvoorbeeld lastiger om tot rust te komen en dat merk je meteen tijdens een yogales. Maar juist zo’n zware les maakt je mentaal sterker. Met hardlopen gaat dat ook zo. De lessen die je leert door yoga te doen, kun je ook heel goed toepassen in het leven. Minder vechten, meer accepteren. Dat geldt zowel voor zware yogaposes als voor moeilijke momenten in het dagelijkse leven. Ik kan het iedereen aanraden om eens een lesje hot yoga te volgen. Ik word er in ieder geval heerlijk rustig en ontspannen van.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *