Boekreviews: Het Rosie Project, The maze runner & An Abundance of Katherines

Het ziet er naar uit dat de herfst begonnen is. Frissere temperaturen, herfstachtige stortbuien.. ik hou er van. Wat is er dan lekkerder dan op de bank kruipen met een kop thee of iets anders warms en een dik boek. Ik heb de laatste tijd weer lekker veel gelezen, dus ik heb weer genoeg te reviewen. Ben jij nog op zoek naar een fijne autumn-read? Wellicht vind je ‘m hier.

Het Rosie project – Graeme Simsion


* Waar gaat het over? Don Tillman, een super intelligente geneticus, is op zoek naar zijn perfecte vrouw. Dat is geen makkelijk klusje voor hem, want hij is autistisch. Door zijn gebrek aan sociale vaardigheden houden zijn dates het nauwelijks één afspraakje met hem uit voor ze wegvluchten. Om zulke rampzalige dates te voorkomen stelt Don een enorme vragenlijst. Pas als een vrouw alle vragen goed beantwoordt is ze geschikt voor hem. Ondertussen valt Rosie Don’s leven binnen en door een misverstand besluit Don met haar te daten. Ze is verre van de per fecte vrouw met haar chaotische karakter, baantje als serveerster en vele problemen. Don kan haar echter helpen met één van haar problemen. Je kunt vast wel raden dat Rosie uiteindelijk de perfecte vrouw voor Don blijkt te zijn.  Rosie moet Don er alleen eerst nog van overtuigen dat hij dingen los moet laten en meer moet genieten van het leven.
Mijn mening Wat is dit een geweldig boek! Don vat dingen vaak veel te letterlijk op en hij is sociaal enorm onhandig door zijn autisme. Dat zorgt voor hilarische situaties zonder dat het over the top wordt. Ik vind het knap hoe Simsion zo’n geloofwaardig personage neerzet. Je kunt niet anders dan gaan houden van Don, want hij bedoelt het toch allemaal goed. Het boek leest heerlijk snel weg, als een romantische comedy in boekvorm. Je zou het een minpunt kunnen noemen dat je al heel vroeg in het boek weet hoe het verhaal af gaat lopen, maar als ik eerlijk ben wilde ik ook niets anders dan een happy end. Voor mij was dit boek perfect.
* Iets voor jou als.. je op zoek bent naar een luchtig, feel good-verhaal. Het is echter geen standaard romannetje, want je krijgt ook een kijkje in het leven van een autist. Dit boek lees je gegarandeerd met een glimlach op je gezicht door alle idiote en vertederende situaties waar Don zichzelf in manouvreert.

An abundance of Katherines – John Green

* Waar gaat het over? Wonderkind Colin Singleton heeft net zijn highschooldiploma gehaald. Hij voelt zich verloren want hij is gedumpt door zijn vriendin Katherine. Net zoals hij gedumpt werd door zijn achttien andere ex-vriendinnen die allemaal Katherine heten. Colin besluit samen met zijn beste vriend Hassan een roadtrip te maken. De twee jongens komen terecht in een dorpje in Tennessee. Daar leren ze een meisje genaamd Lindsay kennen en haar moeder vraagt of de jongens een tijdje bij hun willen blijven om te werken. Colin en Hassan besluiten dat aanbod te accepteren. Tijdens hun verblijf werkt Colin aan een wiskundige formule waarmee hij kan voorspellen hoe lang een relatie gaat duren en wie er gedumpt wordt door wie. In zijn zoektocht naar de goede formule leert Colin steeds meer over zichzelf. En het zou natuurlijk geen John Green boek zijn als er niet ook een beetje romantiek aan te pas kwam.
* Mijn mening Dit was vooral een heel vermakelijk boek. Colin en Hassan zijn aparte figuren en dat zorgt voor grappige situaties. Ik vond het ook wel leuk dat dit boek voor een groot deel over vriendschap gaat en niet alleen maar over een jongen die dolverliefd is op een meisje en aan niks anders kan denken. Dat laatste is namelijk nogal eens het geval in John Green boeken en op een bepaald moment gaat me dat een beetje ergeren. Mijn favoriet blijft nog altijd Looking for Alaska, maar toch is dit boek ook zeker een aanrader.
* Iets voor jou als.. je houdt van Young Adult-boeken en de schrijfstijl van John Green kunt waarderen. Het is een lekker luchtig boek met wederom een voorspelbaar einde, maar ach.. soms willen we toch ook gewoon dat sprookjeseinde.

The maze runner

* Waar gaat het over? Thomas wordt wakker in een lift en hij weet helemaal niks meer over zichzelf, behalve zijn naam. Hij wordt uit de lift gehaald door een groep jongens. De jongens wonen op een vlakte, de zogenaamde “Glade”, die omringd is door grote stenen muren. Om de “Glade” heen bevindt zich een enorm labyrinth en iedere avond gaan de stenen deuren naar dat labyrinth vanzelf dicht. Niemand van de jongens weet hoe ze op die plek gekomen zijn en ze herinneren zich net als Thomas niets van hun leven. Het enige wat ze weten is dat ze een uitgang moeten vinden in het labyrinth. Iedere dertig dagen wordt er een nieuwe jongen naar de “Glade” gebracht door middel van de lift, maar opeens is het anders. Vlak na de aankomst van Thomas arriveert er een meisje in de lift. Dat is het begin van de ontrafeling van het grote mysterie waarin de jongens zich bevinden.
* Mijn mening In het begin kwam ik maar niet van het idee af dat dit verhaal wel erg lijkt op the Hunger Games. Dit genre is erg populair onder jongeren en daar maken schrijvers gretig gebruik van. Een soort herhaaloefening. Vrij gemakkelijk als je het mij vraagt, maar na even lezen werd ik toch gegrepen door het verhaal. Het is stiekem een ontzettend spannend verhaal en je wilt gewoon weten wat er precies allemaal aan de hand is. Geen literair hoogstandje, maar wel een spannend boek voor tussendoor.
* Iets voor jou als.. je helemaal gek bent van De Hongerspelen en soortgelijke verhalen. De boekverfilming is al uit en reken maar dat ook deze film een hit gaat worden. Snel lezen dus, voordat je de film gaat zien.

Ik hoop dat er een boek tussen zit dat je aanspreekt. Heb jij zelf pas een geweldig boek gelezen? Laat dan zeker een reactie achter. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe boeken. 

Liefs, Linda

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *