Bloggen voor rijkdom?

Bloggen heeft de laatste jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. De eerste blogs die ik las, dan hebben we het waarschijnlijk over zo’n tien jaar geleden, waren een soort online dagboeken. Reuze interessant vond ik het om te neuzen in de levens van andere meiden die meestal een stuk ouder waren en al studeerden. Soms waren het meisjes die graag schreven, anderen ging het meer om een mooi webdesign met zo nu en dan een gratis wallpaper voor trouwe lezers. De meeste bloggers kwamen er toen waarschijnlijk ook niet voor uit dat zij stukjes over hun leven tikten en dat op internet zetten. Dat werd toen toch maar allemaal een beetje raar gevonden.


Hoe anders is het nu. Everyone and their mom hebben een blog. Bedenk de meest specifieke, waanzinnige onderwerpen en er bestaat wel een bijpassende blog bij. Hartstikke handig, want daardoor is ook alle mogelijke informatie makkelijk beschikbaar. Geen miskopen meer, want je hebt online al gelezen dat een bepaalde foundation vlekt of dat er met een bepaalde laptop altijd problemen zijn. Allemaal positieve dingen. Dat veel bloggers producten toegestuurd krijgen en samenwerkingen aangaan vind ik verder ook geen probleem, maar de vraag is dan natuurlijk altijd of die bloggers dan wel objectief blijven. Is een bepaald product wel echt zo fijn of krijgt de blogger in kwestie een dikke vette bonus om een positief berichtje te tikken? Zoiets vraag ik me dan toch af. Advertorials sla ik dan ook standaard over in bloglovin. Ik lees liever over dingen waar iemand echt enthousiast over is. Zo was ik groot fan van de inspirerende posts van Gala Darling, maar tegenwoordig zie ik daar alleen nog maar advertorials en artikels die ze steeds opnieuw plaatst zoals het stuk over ‘Mercury retrograde‘. Na een tijdje lees ik zo’n blog dan helemaal niet meer. Ik snap dat advertorials nodig zijn om genoeg te verdienen met een blog, maar toch sta ik er nog altijd een beetje sceptisch tegenover. Ik denk dat dat de journalist in mij is.

Alles voor de ‘free stuff’
Wat ik vooral jammer vind aan deze nieuw blogindustrie, is dat veel nieuwe bloggers het allemaal doen voor de gratis spullen. Een prutblogje beginnen in de hoop dat je dan wordt uitgenodigd voor events en gratis make-up krijgt toegestuurd. Dit geldt overigens niet alleen voor beautyblogs, maar ook voor vele andere blogs. En alles moet ‘professioneel’. Iedere dag een blogpost plaatsen moet absoluut. Maakt niet uit wat het onderwerp is, als er maar een post online komt. Naar mijn mening leidt dat alleen maar tot krampachtige berichtjes en heel veel lijstjes. Maar weinig bloggers nemen zich nog echt de tijd om een uitgebreide blog te tikken. Verder is alles gericht op zoveel mogelijk volgers trekken. Winacties waarbij je moet retweeten en liken op Facebook en weet ik veel wat nog meer. Alles om je blog maar zoveel mogelijk te verspreiden en meer volgers te trekken.

Wat mij betreft gaan we allemaal weer lekker bloggen, omdat we dat leuk vinden. Een blog beginnen omdat je van schrijven houdt en omdat je dingen wilt delen met anderen. Bloggen wanneer het jou uitkomt en wanneer je inspiratie hebt, niet wanneer een post online moet. Gewoon schrijven, zonder dat het je een reet interesseert hoeveel mensen het lezen. Zonder dat je probeert alles zo interessant mogelijk te maken voor bedrijven. Geen niche zoeken die veel kansen biedt om eraan te verdienen, maar gewoon een blog starten over een onderwerp dat je zelf het leukste vindt. Zulke blogs lees ik veel liever dan de zoveelste advertorial over Optimel yoghurtdrink of wat dan ook.

Liefs, Linda

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *