6 Leestips voor hardlopers

Het is geen groot geheim dat ik helemaal gek ben op hardlopen. Ik kan niet zonder zelfs. Van boeken houd ik misschien wel net zo veel. Laat me alsjeblieft niet kiezen tussen deze twee dingen, want ik weet echt niet wat nu mijn grootste liefde is. Gelukkig hoef ik ook helemaal niet te kiezen. Hardlopen en boeken gaan namelijk heel goed samen. Inspanning door een rondje te lopen en daarna ontspanning met een goed boek, de perfecte combinatie. Extra leuk is het dan om een boek te lezen dat over hardlopen gaat. Ik tip je vandaag zes leuke boeken die over hardlopen gaan.

Running Like a girl – Alexandra Heminsley

running like a girl

Een mollige onsportieve vrouw die het liefste op de bank hangt, krijgt het idee om te gaan hardlopen met alle problemen die daarbij horen. Het klinkt misschien een beetje cliché, maar laat je daar zeker niet door misleiden. Dit boek over de marathonambities van Alexandra Heminsley is namelijk ontzettend vermakelijk, herkenbaar en ook nog leerzaam hier en daar. Alexandra neemt je mee met haar pogingen om een succesvolle marathonloopster te worden en dat gaat niet zonder slag of stoot. Van schaafwonden tot steken in je zij tot een goede sportbeha kopen, het komt allemaal voorbij. Handig om te lezen, zodat jou diezelfde fouten in ieder geval niet overkomen.

Live, Love, Run – Annemerel De Jongh

Live, Love, Run

Als je een beetje thuis bent in de Nederlandse blogwereld, dan heb je dit boek vast al eens voorbij zien komen. Annemerel is namelijk een blogster van het eerste uur. Ik las altijd graag over haar hardloopavonturen op haar blog en dit boek vormt de perfecte aanvulling daarop. Annemerel vertelt je hoe zij begon met hardlopen en hoe ze zich vervolgens evolueerde tot een geoefende marathonloopster. Het hele boek is doorspekt met handige tips die goed van pas komen als je pas bent begonnen met lopen, maar ook als je al wat langer loopt. In het boek staan heel veel dingen die Annemerel nog niet eerder op haar blog schreef, dus wees niet bang voor een herhalingsoefening als je een trouwe fan bent van haar blog.

Shut up and run – Robin Arzon

shut up and run

Ik heb al bewondering voor de twee vorige dames die de ene marathon na de andere lopen, maar deze vrouw maakt het nog wat extremer. Robin Arzon heeft namelijk meerdere ultramarathons op haar naam staan en ze liep ook al eens 5 marathons binnen 5 dagen voor het goede doel. Deze ultieme badass is veel stoerder en fanatieker dan ik ooit zal zijn, maar dat maakt haar hardloopmemoires misschien wel juist zo inspirerend. In ‘Shut up and run’ lees je meer over hoe Robin Arzon stopte met werken als een advocaat en zich op sport richtte. Naast het levensverhaal van Robin vind je in dit boek ook handige tips over van alles en nog wat, powersongs die je door moeilijke runs kunnen slepen en nog veel meer. Kun je wel wat motivatie, badass shit en heerlijke quotes gebruiken? Dat is dit het boek voor jou!

Waarover ik praat als ik over hardlopen praat – Haruki Murakami

murakami

In dit boek van de bekende schrijver Haruki Murakami hoef je geen hardlooptips te verwachten, maar ik vond dit verhaal wel ontzettend motiverend. Murakami vertelt over wat hardlopen voor hem betekent en hoe het hem helpt in zijn leven als schrijver. Op die manier kom je meer te weten over hoe hij zijn leven omgooide van eigenaar van een jazzclub naar schrijver en wat voor invloed hardlopen daarop heeft gehad. Murakami is enorm gedreven. Dat merk je wel aan het feit dat hij iedere dag hardloopt én iedere dag schrijft. Niet alleen inspirerend als je een hardloper bent, maar ook als je zelf veel schrijft of op een of andere manier wel wat motivatie kunt gebruiken. Maak je maar klaar voor heel veel mooie zinnen over hardlopen als je dit boek gaat lezen.

Born to run – Christopher McDougall

born to run

‘Born to run’ gaat over een mysterieuze stam in zuid-Amerika, de Taramuhara, die naar verluidt bestaat uit de beste langeafstandslopers ter wereld. Christopher McDougall gaat samen met een groepje met de beste ultralopers ter wereld op zoek naar deze uitzonderlijke stam. Uiteindelijk lukt het om contact te maken met de stam en de ultralopers doen vervolgens mee aan een ultramarathon van de Taramuhara. Zo leer je meer over de geheimen van de Taramuhara en hun houding ten opzichte van hardlopen. Verder leer je ook meer over de ultralopers die mee op reis zijn met Christopher. Al deze mensen lopen belachelijk lange afstanden onder barre omstandigheden. Ik vond het ontzettend inspirerend om hun verhalen te horen en hun bewonderenswaardige levenshouding. Dit boek is niet direct heel praktisch voor hardlopers, maar wel heel boeiend en inspirerend. Lezen dus!

Run baby run – Nydia Voorthuizen en Hans Nijenhuis

Run baby run

‘Run baby run’ staat nog op me te wachten in mijn boekenkast, maar ik heb er vertrouwen in dat dit een leuk boek is. Ik vind de columns van Nydia van Voorthuizen in Runner’s World namelijk altijd ontzettend leuk, herkenbaar en grappig. Dit boek heeft de 26-jarige Nydia samen geschreven met Hans Nijenhuis (53 jaar oud en hoofdredacteur van het AD). Ze trainen allebei voor de marathon van Berlijn en ze willen graag allebei de snelste zijn. Dit boek gaat over twee verschillende levensstijlen mét hardlopen, maar ook vooral over het leven zelf en hoe hardlopen je door moeilijke periodes heen kan helpen. Klinkt goed, toch? Ik ga er in ieder geval snel in beginnen.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *